FILM EN GESPREK OVER KWETSBAARHEID EN KRACHT 

09-05-2022 In gesprek met je zelvenAdaptation

We hebben allemaal een ‘voice-over’ in ons hoofd die ons doen en laten van commentaar voorziet. Misschien zelfs meer dan één… Die stemmen in ons hoofd kunnen flink met ons aan de haal gaan. Dat zien we in de Amerikaanse tragikomedie ‘Adaptation’ uit 2002, met acteurs Nicolas Cage, Meryl Streep en Tilda Swinton. Judith Budde begeleidt ons met een boeiend verhaal over de ‘psychologie van de ikken’: in gesprek met je zelven.

Over Adaptation

We hebben allemaal een ‘voice-over’ in ons hoofd die ons doen en laten van commentaar voorziet. Misschien zelfs meer dan één… Die stemmen in ons hoofd kunnen flink met ons aan de haal gaan. Dat zien we in de Amerikaanse tragikomedie uit 2002, met acteurs Nicolas Cage, Meryl Streep en Tilda Swinton.

We zijn getuige van de ‘autobiografische’ worsteling van Charlie Kaufman, een onzekere, in zichzelf gekeerde scenarist die een non-fictieboek over orchideeën moet bewerken voor een film terwijl hij last heeft van een writer’s block. In de film zien wij zowel delen van het uiteindelijk verfilmde script als het schrijfproces. Daarbij wordt de stem van ‘Hollywood’, die spanning en sensatie eist, onder meer gepersonifieerd door zijn gefingeerde tweelingbroer Donald. De film gaat er met de werkelijkheid vandoor wanneer Charlie zichzelf in het script schrijft. Adaptation speelt zo met de betekenissen van dit woord, dat zowel kan staan voor ‘bewerking’ (van boek voor film) als voor ‘aanpassing’.

Adaptation is geregisseerd door Spike Jonze en geschreven door Charlie Kaufman (die eerder met elkaar ‘Being John Malkovich’ maakten – een thema in deze film). Adaptation is geprezen om zijn regie, scenario, humor en de vertolkingen van Cage, Cooper (Oscar) en Streep (Golden Globe). Hij won diverse prijzen, waaronder de BAFTA Award voor beste bewerkte scenario. De film scoort op de Tomatometer van Rotten Tomatoes maar liefst 91%.

In gesprek met je zelven

Judith Budde, oprichter en directeur van Opleidingscentrum het Balkon en de Voice Dialogue Academie, neemt ons mee in de psychologie van onze ‘ikken’: hoe krijg je meer regie over jezelf en kun je stukjes van jezelf bewust meer ruimte geven dan andere? Budde biedt zo een verfrissende positieve manier om naar jezelf te kijken. Een inspirerend verhaal dat prachtig aansluit bij de film Adapation.

Meer over Judith Budde

Agenda