AANDACHT VOOR LEVENSKUNST DOOR FILM & GESPREK

Hannah Arendt

De ware aard van het kwaad – 11 oktober: was hij een nietszeggend mannetje of gruwelijk monster? Wat is de ware aard van het kwaad? Jan Hoogland begeleidt je in die gedachten bij deze ingrijpende film over proces tegen Adolf Eichmann, de oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk was voor de logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen.

Over Hannah Arendt

11 oktober

Hannah Arendt is een onderdeel van de filmcyclus: 3 films en besprekingen met 1 thema: waarheid. De andere films van de cyclus zijn Big Fish en The Stanford Prison Experiment.)

Het kwaad presenteert zich vaak niet groots en overweldigend, maar eerder banaal. Dat concludeert filosofe Hannah Arendt, als zij voor het Amerikaanse tijdschrift The New Yorker verslag doet van het proces tegen Adolf Eichmann, de oorlogsmisdadiger die verantwoordelijk was voor de logistiek van de transporten van miljoenen Joden naar de vernietigingskampen.

Haar typering van de nazi als nietszeggend mannetje in plaats van gruwelijk monster, schiet veel lezers in het verkeerde keelgat. Arendt verandert van gerespecteerde denker in een soort staatsvijand als ze het, in de ogen van veel Joden, voor Eichmann opneemt in haar stukken.

De ware aard van het kwaad

Hannah Arendt volgt het proces om beter te begrijpen hoe de Holocaust kon gebeuren. Haar theorie en omstreden opvattingen leiden tot een stevige discussie: hoe waar zijn haar claims? Wat is nou eigenlijk de ware aard van het kwaad? Prof. dr. Jan Hoogland leidt ons door deze gedachten. Hoogland is bijzonder hoogleraar Christelijke filosofie aan de Universiteit Twente en universitair docent bestuurswetenschappen aan de Vrije Universiteit te Amsterdam.

Filmcyclus Waarheid

De filmcyclus is een boeiend programma van drie bijzondere films met dito sprekers (drie hooggeleerde wijsgeren, verbonden (geweest) aan de Universiteit Twente) over één thema. Dat thema is dit jaar ‘waarheid’.

‘De waarheid staat onder druk. Nepnieuws en misleidende Facebook-campagnes bedreigen wereldwijd democratische processen; bevolkingsgroepen worden tegen elkaar opgezet. De geloofwaardigheid van de wetenschap is niet meer vanzelfsprekend, kennis over klimaatverandering en vaccinatieprogramma’s wordt openlijk in twijfel getrokken.’  (stichting Maand van de Filosofie)

We vragen ons af: hoe komt waarheid tot stand? Is de waarheid voor iedereen hetzelfde? Wat kunnen filosofen ons leren over een constructieve en effectieve omgang met het begrip waarheid?

Agenda